Què entenem per animació sociocultural?

Benvinguts/des al nostre blog on exposarem les reflexions i aprenentatges que anirem adquirint de l'assignatura "Programes d'Animació Sociocultural", impartida en 4º del grau de Treball Social en la Universitat de València.

Primer que res vos plantegem una pregunta:

què enteneu per animació sociocultural?

Segur que lo primer que penseu és en festes, diversió, entreteniment.. però no, aquesta disciplina és molt més que això i nosaltres ho anem a demostrar. Podem entendre-la..

  • "Com acció o actuació”. Segons Barrado, J.M: L’animació sociocultural és una actuació crítica, lliure i transformadora de la societat. Pretén arribar a què els pobles siguen protagonistes de la seua cultura: per això  cal generar processos de participació i arribar a: recuperar les nostres senyes d’identitat, obrir camins a la creativitat, crear espais culturals, transformar el medi.
  • “Com activitat o pràctica social”. Segons la UNESCO: L’animació sociocultural és el conjunt de pràctiques socials que tenen como  finalitat estimular la iniciativa i la participació de les comunitats en el procés del seu propi desenvolupament i en la dinàmica global de la vida sociopolítica en què estan integrats.
  • “Com a educació no formal”. Segons Catalá, R i Carbó, O: L’animació sociocultural, tal i com l’entenem té un clar caràcter educatiu i formatiu. Si bé es diferencia clarament de qualsevol manifestació o acció educativa institucionalitzada per les seues peculiars característiques, que la situen en l’àmbit de l’educació no formal.
  • “Com un procés”. Segons Viché, M: L’animació és un procés que sorgeix des de dins dels grups socials, els quals mitjançant la participació activa dels seus membres seran capaços de generar cultura.
  • “Com un model d’acció”. Segons Ventosa, V: És un model d’intervenció dirigit a desenvolupar processos autoorganizatius individuals i col·lectius de caràcter social, cultural i educatiu, a través d’una metodologia activa, creativa i participativa.

Resultado de imagen de animacion socioculturalBé doncs després de conèixer els àmbits des d’on es pot interpretar aquesta disciplina arribem a la conclusió de què estem immersos en un paradigma d’interacció social que fomenta la participació amb la finalitat d’arribar a l’empoderament dels col·lectius des d’aquesta.

Així que només ens queda animar-te a participar d’aquesta nova experiència!




Laura, Miriam i Hector.




Comentarios